Oldal kiválasztása

Több szabadidő, kevesebb munka. Hogyan?

Szerző:

Több szabadidő, kevesebb munka. Hogyan?

Szerző:

Szinte minden coach és segítő szolgáltató szereti a szakmáját, ért is hozzá. Viszont szeretnének több szabadságot, magasabb bevételt, és úgy általában nagyobb rugalmasságot az életükben és a munkájukban. A legtöbben éppen ezért vágnak bele a praxisépítésbe, és indítanak saját vállalkozást. Mégis a végzett coach-ok, dietetikusok és nyelvtanárok elenyésző százalékából lesz csupán olyan vállalkozó, akik reziliens, azaz rugalmasan ellenálló és elegendő profitot termelő praxist működtetnek.

Te hogyan érheted el, hogy több szabadidőd legyen, csökkenthesd a munkaóráid számát és ezzel együtt olyan életminőségben élhess, amilyenre vágysz?

Kolbászból?

Nem, a vállalkozó élete sincs kolbászból. Alkalmazottként egy sor dolog nem a melós vállát nyomja. Még akkor sem, ha középvezető. Igen, ez legtöbbször könnyebb és kényelmesebb. Oké, a szabadságfok, amit így megél egy alkalmazott, korlátozott. Nem akkor és nem feltétlenül azon dolgozik, amikor és amin akar. Nem is tud saját kedve szerint bármikor többet keresni.

Ez igaz.

De…

A szabadság árnyoldala

Vállalkozóként, főleg, ha te a saját szolgáltatói praxisodat építed, a nagy szabadság — amiért sokan belekezdenek — bizony terhet is jelent. Főleg akkor, ha nem kristálytiszta, hogy mivel mikor, milyen sorrendben kell foglalkoznod az általad remélt eredmények érdekében. Ez pedig nem csupán a kezdeti időszakban lassíthat téged, hanem akkor is, amikor már szintet lépnél a vállalkozásoddal.

Nyugi, évek múlva is kezdő leszel!

Tudod, ez olyan, mint egy új készség elsajátítása. Vagy egy új tevékenység, amit még sosem csináltál korábban. Például te tudsz jobb kézzel írni. Vagy ha te is olyan vagy, mint édesanyám, akkor bal kézzel. Képzeld el, hogy szeretnél megtanulni a másik kezeddel is írni (de lehet, hogy ezt egy kényszerű helyzetből fakadóan kell megtenned).

Írni tudsz.
De a másik kezeddel.

Ezzel, az “ügyetlenebb” kezeddel nem megy. Vagy legalábbis nem megy olyan jól. Nem szép, nem is könnyed számodra.

Egyszerűen ebben kezdő vagy.
Kezdő szinten vagy.

Nem a sok feladat terhel le és bénít meg, hanem az, ha nem tudod, mivel kell foglalkoznod

A szolgáltatói praxis építése során rendszeresen szembesülhetsz ezzel a „kezdő vagyok” élménnyel. Az a környezet, amiben elkezdtél dolgozni, megváltozott. És ez nagyon gyakori. Néha gyorsabban és kiszámíthatatlanabbul megy végbe ez a változás, mint ahogyan arra reagálni tudsz.

Amint elkezd nőni a vállalkozásod, vagy te magad új és még újabb üzleti, szakmai és személyes célokat tűzöl ki, ezek is változó környezetet teremtenek számodra. Amit és ahogyan eddig csináltál, az ma már nem támogat. Inkább csak konzervál. Vagy teljesen meg is állít. Te pedig csak tétován toporogsz, hiszen jól tudod, hogy állati sok mindent kellene csinálnod.

„De mivel is kezdjem?”

Ahogyan a sportolók és a katonák is felkészülnek egy-egy ütközetre, neked is hasznos gyakorolnod a legfontosabb vállalkozói feladataidat.

Mihez kezdesz egy ilyen környezetben?

A katonai zsargonból átvett VUCA kifejezést talán már hallottad. Egyre gyakrabban hallható, olvasható üzleti vonatkozásban is. Ez a mozaik szó a

Volatility
Uncertainty
Complexity
Ambiguity

szavak kezdőbetűiből áll össze.
Jelentésük:

— változékony
— bizonytalan
— bonyolult / összetett
— többértelmű

Ez elég jól leírja azt a környezetet, amiben a saját praxisodat építeni tudod. Ezért ha szeretnél te is több szabadidőt, kevesebb munkát, vagy magasabb profitot, vagy bármilyen más, számodra különösen fontos célt elérni, “hozzá kell edzened magad”, hogy elég jól tudj működni a VUCA-világban.

A Navy Seal, vagyis az amerikai hadsereg legkeményebben felkészített elit katonái így fogalmaznak:

„You don’t rise to the occasion,
you sink to the level of your training.”

Vagyis ha helyzet van, amiben teljesítened kellene, nem fogsz hirtelen felemelkedni a kihíváshoz, hanem lesüllyedsz a tréninged szintjére. Ezért fontos a gyakorlás. Ezért fontos az is, hogy MIT és HOGYAN gyakorolsz. Mert a hülyeség és a zsákutcába befutás gyakorlása nem annyira ésszerű. A megfelelő dolgok megfelelő módon való gyakorlása hasznosabb.

A saját üzleti „fitness” programod edzetté tesz

A DWF Praxisépítő Program során elemeire bontjuk ezt a nagy projektet. Lépésről lépesre begyakorlod a legfontosabb teendőket, hogy aztán az éles szituációban képes legyél összetett feladatokat is kezelni. Akár játszi könnyedséggel.

Felkészült leszel. Tudsz és mersz is bátor döntéseket hozni. Képes leszel cselekedni, még ebben a változékony, kihívásokkal tarkított terepen is.

Kevesebb, ám jól szelektált, intelligens munkával gyorsabban tudsz haladni a saját céljaid felé. Amikor lazítanál, megteheted, mert lesz elég szabadidőd. Ha utaznál, megteheted: a magasabb profit mellett ez vígan belefér.

Lesznek, akik az eredményeidre vágynak majd

Igen, ha a praxisoddal elérsz egy elég jó szintet egy éven, vagy akár néhány hónapon belül, akkor lehet, hogy többször megkapod majd másoktól:

„Neked könnyű!”

De te pontosan tudni fogod, hogy most azért könnyű, mert hónapokon át következetesen felkészültél. Elvégezted az alapozást. Addigra a te „tréninged szintje” olyan magasan lesz, amit sokan csodálni fognak.

Igen, lehet, hogy páran irigykednek majd. De ők csak az eredményt látják, és csak azt szeretnék átvállalni.

A felkészülésed izzadságcseppjeit nem.

Ha szeretnéd, hogy a praxisépítésed során kikerüld a tipikus bakikat, amikbe rengeteg szolgáltató bicskája beletört már, akkor jelentkezz egy díjmentes feltáró stratégiai konzultációra, ahol közösen megvizsgáljuk, milyen a te „tereped”, és miben kell még edződnöd.

További cikkek a blogon:

Kiváló coachok, csapnivaló vállalkozók

Kiváló coachok, csapnivaló vállalkozók

Nem a szakmai tudással van a gond. Az megy. De az üzleti folyamatok, az árazás, a kiszámítható érdeklődőszerzés, na meg az értékesítés rendszere hiányos. Másoknál meg botrányos. A praxis pedig cseppet sem hasonlít a kezdetben megálmodotthoz. De van kiút!

bővebben
„Hé, ebből a faluból ezt nem lehet…”

„Hé, ebből a faluból ezt nem lehet…”

Legtöbbször nem a falu, nem a lakhelyünk az, ami ténylegesen bekorlátoz bennünket, sem más külső körülményeink. Vagyis nem ezek miatt válik lehetetlenné a kitörésünk. Sokkal inkább azok a megszokások és vélemények tartanak fogva minket, amiket hallottunk, elhittünk, és azóta is igaznak vélünk.

bővebben
Boldog új év helyett merész célt

Boldog új év helyett merész célt

Legyen boldog, persze! De ez annyira általános és semmitmondó. Nem csupán fikciót kívánok neked, hanem azt, hogy bármikor képes legyél számodra értékkel bíró, akár merész célt is kitűzni, majd ezt követően a megvalósításán következetesen dolgozni is.

bővebben
Hogy’ lehet ennyi idióta ügyfél?

Hogy’ lehet ennyi idióta ügyfél?

Akármennyire imádjuk a szakmánkat, és elkötelezetten szolgáljuk az embereket, vannak, akik próbára teszik tűrőképességünket. Emiatt néha talán még abban is elbizonytalanodunk, hogy alkalmasak vagyunk-e erre a pályára. Mit tehetünk, hogy kevesebb problémás, és több szuper ügyféllel dolgozhassunk?

bővebben

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This