Oldal kiválasztása

„Hé, ebből a faluból ezt nem lehet…”

Szerző:

Mert ők tudják. Igen. És meg is mondják, hogy mit lehet. Meg azt is, hogy mi lehetetlen. Bárkinek. Neked is. Ilyen a kalitkába zárt élet.

Hiába akarsz más életet, jobb munkát, vagy álomvállalkozást. Hiába törekszel arra, hogy téged jobban tisztelő, a szakmai tudásodat és szolgáltatásodat magasan megfizető ügyfeleid legyenek. Hiába akarsz magasabb bevételt, több szabadidőt és könnyedebb munkát egyszerre. Ha ebből a faluból ezt nem lehet, akkor kár a gőzért.

Te is jól tudod, hogy nem egy olyan dolog van, amit „ebből a faluból” egyszerűen nem lehet megcsinálni. Te lennél a furcsa madár, a kívülálló — meg persze a falu bolondja —, ha mégis megpróbálnál valamit, amiről mindenki tudja a környezetedben, hogy értelmetlen foglalkozni vele, hisz’ úgy sem fog összejönni.

Akkor meg minek, nem igaz?!

Rengeteg embert zárnak kalitkába ezek a nézetek. A legborzalmasabb ebben pont az, hogy még csak nem is korlátnak fogjuk fel ezeket, hanem ténynek. Amit nem lehet, annak megváltoztatásával nem is foglalkozunk. Nem kérdőjelezzük meg, hiszen ezek olyan dogmák, amik kívül állnak a megváltoztathatóságon.

Egy mérföldet nem lehet így lefutni

Az 1950-es évek első felében tudományos köröben is arról beszéltek, hogy mi, emberek képtelenek vagyunk – szervezetünk nem alkalmas erre – 1 mérföldet, vagyis 1.609 métert 4 percen belül futva teljesíteni. Aztán jött Roger Bannister és 1954. május 6-án bebizonyította, hogy ez igenis lehetséges. Ő volt az, aki hivatalos keretek között először futott 3:59-et ezen a távon. De a rekordja mindössze 46 napig élt. Ma pedig azok, akik nemzetközileg elismert szinten kívánnak futni, labdába sem rúghatnak, ha nem tudnak 4 percnél gyorsabban futni. (A világcsúcs pedig több, mint 16 mp-cel jobb, mint Bannister eredménye volt.)

Maratont 2 órán belül?! Kizárt!

Hasonló falat döntött le 2019. októberében Eliud Kipchoge, kenyai hosszútávfutó, aki elsőként szakította át 2 órán belül maratoni táv (42,195 km) képzeletbeli célszalagját. Ez persze nem hivatalos világrekod, viszont egy jelzés arra, hogy az emberi szervezet képes ilyen elképesztő eredményekre is.

Mellesleg hivatalosan is az ő nevéhez tartozik a negyvenkettes táv legjobb eredménye, amit még 2018-ban futott a Berlin Marathonon, eredménye 2:01:39.

…de a szabadságunkat soha!

Nem csak a sportmúltunk, de a történelemben számos más esetet is találunk. Az egyik ilyenből született a Rettenthetetlen c. film. William Wallace fejébe vette, hogy felszabadítja Skóciát. Vagy legalábbis mindent megtesz, hogy ez lehetségessé váljon. A kor legnagyobb és legerősebb hadserege, a britek ellen kellett felsorakozniuk. Ők ráadásul nem képzett harcosok voltak. A legtöbben őrültnek gondolták, és egyszerűen képtelenségnek, hogy valaha is sikerül a törekvése.

William Wallace hajlandó volt megkérdőjelezni a fennálló állapotot, és kész volt cselekedni is. / Filmrészlet (2:00)

Többezer kudarc után

Edisonról pedig cikkek jelentek meg, hogy belebukott a villanyizzó feltalálásába. Sok ezer kísérlet után 1879-ben mégis megvalósult az, ami „lehetetlen” volt. De Henry Ford mérnökei is rendre azzal álltak Ford elé, hogy az, amit ő kér, az kivitelezhetetlen, és sosem fog működni. A múlt század elején mégis beindult a T-modell sorozatgyártása.

A home office nem működhet

Ám nem csak a távoli múltban léteznek sorsfordító változások. 2020-ig rengeteg munkahelyen lehetetlennek tartották, hogy otthonról is képes legyen egy munkavállaló megfelelő minőségben dolgozni. Ritkaságnak számítottak azok a cégek, ahol lehetőség volt a rendszeres „home office”-ra. Ma pedig teljesen természetes, és már arról is beszélnek, hogy bizonyos szakmákban vissza lehet-e, illetve kell-e egyáltalán visszaállni a mindennapos jelenléti munkára.

A digitalizációval pedig alig néhány tucat egyéni szolgáltató foglalkozott, ma viszont már alig tudnak fennmaradni azok, akik nem tértek át erre.

Lehetséges sikeres coaching praxist építeni? Talán  teis létrehozhatod álmaid vállalkozását otthonod kényelméből?

És itt van egy igen érdekes meggyőződés, amit nemrégiben hallottam, mint „tényt”:

„Tudjuk, hogy Magyarországon nem lehet coachingból megélni.”

Mit gondolsz, azok a szakemberek, akik ezt vallják, mennyire nyitottak és mennyire lelkesek saját praxisuk beindításán dolgozni? Vajon hajlandók következetes és kitartó munkára, hogy próbára tegyék ezen állítás igazát?

Kötve hiszem.

Pedig azok, akiknek ez a valóságuk, azaz meggyőződéssel vallják, hogy „ez nem kivitelezhető Magyarországon”, valójában nem a körülmények áldozatai, hanem csupán a saját elképzeléseik, illetve a másoktól átvett és elhitt véleményeik által határolt — a lehetségesnél jóval szűkebb — terepen mozognak, látszólag kitörhetetlenül.

Biztosan hallottál már te is hasonló kijelentést:

„Ne fuss az álmaid után,
azok úgyis az élet megrontói.”

Tudod, az élet egyes területein sok felfedezés és újítás nem az adott területen tevékenykedő embertől indul ki. Ennek oka pedig az olyan vélemények, akik megmondják, hogy „itt ezt lehet, azt meg nem”. Aztán jön valaki máshonnan, és felteszi azt a kérdést:

„Hogy lehetne ez jobb?”

Elon Musk elektromos autókat kezdett gyártani, a SpaceX-szel pedig az űrutazást kezdte el demokratizálni. Richard Branson nem volt elégedett a repülési feltételekkel, ezért létrehozta a Virgin Atlantic Airways-t (egy brit légitársaságot).

Te mibe vágnál bele, ha lehetséges volna?
A szíved legmélyén, mit kérdőjeleznél meg, és mit valósítanál meg, ha tudnád, képes vagy rá?

TIPP

Én azt javaslom, hogy itt és most — az év eleje éppen jó időpont erre (ahogyan persze az év bármely napja is az lenne) – kezdj el játszani, álmodni, terveket szövögetni. Nyugodtan hagyd, hogy szárnyaljon a fantáziád, miután feltetted magadnak azt a kérdést, hogy

„Milyen életet élnék igazán?”

Ha azt, amilyet jelenleg is, az szuper!

Ha viszont változtatnál, ha szívesen foglalkoznál mással, ha szeretnél bármiből többet, vagy éppen kevesebbet — pl. több inspiráló ügyfelet, több szabadidőt, kevesebb munkaórát, kevesebb halogatást, stb. —, akkor kezdd el körvonalazni, hogyan nézne ki az életed, ha valóban szándékaid szerint szeretnél élni és dolgozni.

Igen, gyermeteg játéknak tűnhet ez elsőre.
Meg felesleges időhúzásnak.

Viszont ez a megközelítés olyan ajtókat nyithat meg, olyan összefüggések és lehetőségek felismerésének ad teret, ami képes eltüntetni azokat a korlátokat, amik között eddig éltél. Képes lehetsz olyan merész (igen, mások számára akár vadnak tűnő) terveket magad elé pakolni, melyek bizony bátor döntéseket követelhetnek tőled. Na meg rendszeres munkát.

Időnként kemény, máskor meg kreatív munkát.

MEGHÍVÓ

Egy olyan beszélgetésre — feltáró konzultációra — hívlak meg, ahol leomolhatnak a falak, a lehetetlen elkezdhet lehetségessé válni, és a „hé, ebből a faluból ezt nem lehet” szemléletet akár át is alakíthatjuk az „ebből a faluból ezt hogyan lehet megvalósítani” megközelítéssé.

Segítene neked?

Ezen a beszélgetésen igyekszem olyan teret megteremteni, amiben a kalitkába zárt élet kiszabadulhat, a kreatív képzelet utat találhat magának, és ennek következtében elkezdhetsz te is olyan dolgokkal foglalkozni, amire talán titkon eddig is vágytál, és csupán nem tudtad, hogyan fogj neki. De akár olyan irányt is választhatsz, aminek a létezéséről ebben a pillanatban még nem is tudsz.

Jelentkezéshez és további részletek megismeréséhez kattints ide:

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This