Oldal kiválasztása

A kép forrása: unsplash.com

Lépjünk csak vissza egyet! Tervet csakis valaminek az elkészítése, elérése miatt készítünk. Szeretnénk valamit, akár valami olyan nagyot, értékeset, amilyet még korábban sosem értünk el, és ezt tesszük magunk elé célként. Ez az, amin munkálkodunk. Feltéve, hogy nem csak egy rózsaszín álomkép, amiért valójában egy szalmaszálat sem tennénk keresztbe. Ha ennél fontosabb, akkor célszerű tervezni. Mégpedig azért, mert ezzel nem csupán időt takarítunk meg a megvalósítás során, hanem valóban jó irányba állítjuk magunkat. Egy izgalmas, bátor célhoz készített terv, tartalmazza a jelentősebb mérföldköveket, ellenőrzőpontokat. De valami mást is: apró lépéseket is, vagyis azt, hogy ma, és holnap mit is kell megtenned annak érdekében, hogy közelíts a célodhoz.

“Aki játszani vágyik örökké, későn lesz bölccsé.”
— Aulus Persius Flaccus, ókori római költő

Oké, de mégis milyen valós előnye van a tervezésnek — kérdezheted jogosan. Ha mindig csak az érzéseinkre, érzelmeinkre hallgatva cselekednénk, ha folyton csak a kényelmes, megszokott mintákat követnénk, akkor szinte biztos, hogy nagy horderejű változásokat nem fogunk elérni. Esélyes, hogy a cél éppen olyan távoli marad, mint amikor megfogalmazódott bennünk.

De ha elkezdjük komolyan venni, és megtesszük az egyes lépéseket nap nap után, igen, akkor is, ha az nem minden pillanatban kényelmes (vagy épp rohadtul kényelmetlen), akkor is, ha egy adott napon nem repesünk az örömtől, ha nem vet szét minket a jókedv és a lelkesedés, mi akkor is tartjuk magunkat a tervünkhöz (a saját magunknak tett ígéretünkhöz) és cselekszünk.

A célmegvalósítás cselekvésről szól.
A profi élsportolókkal való munkám során is azt látom, hogy ők is tartják magukat a tervhez.

Ha saját vállalkozást szeretnél elindítani, vagy a meglévővel szeretnél szintet lépni, akkor erre van szükséged:

 • Tűzz ki izgalmas, merész célokat!
 • Készíts hozzá egy végigjárható utat, vagyis tervezz!
 • Amint elkészült a terv 1.0, hozz egy határozott döntést, vagyis kötelezd el magad, hogy addig mész, amíg el nem éred a célod.
 • Majd amikor ez a döntés megszületett, kezdj el cselekedni. Onnan fogod tudni, hogy valóban meghoztad ezt az elköteleződést jelentő döntést, hogy ezt követően azonnal cselekszel.
 • Majd másnap újra vedd elő a célod, illetve a hozzá tartozó terved, tedd rá a figyelmed, és folytasd a következő feladattal.
 • Napközben, vagy este pedig nézz rá a tervedre újra, és azt figyeld, mennyit haladtál, és tedd fel magadnak a következő két kérdést:
  • Mit csináltam ma jól?
  • Mit csinálhatnék jobban?
 • Majd amit itt feljegyeztél, mint értékes tapasztalatot, építsd be, hogy már másnap, a terv további lépéseinél ezt használd is fel.

► A terv tehát elérhető közelségbe hozza számodra a nagyon merész céljaidat is.
► A cselekvés egyre közelebb juttat a célodhoz, és talán még motivációval is ellát.
► A feladatok utáni kontroll (önkontroll, önreflexió) pedig segítségedre lesz abban, hogy a tapasztalataidat ténylegesen be is építsd, és így egyre hatékonyabban végezd a feladataidat.