Oldal kiválasztása

A kép forrása: motortrend.com

Tegnap hallottam egy nagyon vadnak tűnő ötletet: egyik ismerősöm szeretne Ferrarit venni. Első nekifutásra 2-3 évben gondolkodott, majd gondolt egy picit merészebbet, és azt mondta, hogy még idén megszerzi. Majd feltette magának ezt az erőt adó kérdést: enyém lehet-e már idén nyáron is? Most ott tart, hogy négy héten belül megveszi.

Van úgy, hogy vágyunk valamire, de nem vesszük annyira komolyan, hogy aztán ténylegesen tegyünk is érte, hogy aztán elérjük. Lehet ez egy utazás, pl. ábrándozhatunk arról, hogy milyen jó lenne elmenni Hawaii-ra, de álmodozhatunk több fizetésről, jobb munkáról, nagyobb házról, vagy akár egy maratoni egyéni csúcsról is. Vágyódhatsz egy Ferrari 458 ITALIA után is. Mindaddig amíg ezt egy legyintéssel elintézed, mondván, hogy “ez nekem úgysem jár”, vagy “ezt úgysem tudom elérni”, vagy “ez számomra lehetetlen”, akkor még ha minden képességed és lehetőséged meglenne rá, akkor is túl nagy annak az esélye, hogy nem fog összejönni.

Mit szólnál, ha mégis létezne egy olyan forradalmi módszer, vagy eszköz, ami által az álmaid megvalósulhatnának? Szeretnél belőle? Jó lenne tudni, mi ez a “titkos” eljárás?

“A történelmünk tele van sztorikkal, amikor lehetetlen dolgokra voltunk képesek. Aztán egyszer csak itt állunk, és elfelejtjük, hogy tettünk már ilyet.”
— Rich Litvin

Talán te is láttál már újszülöttet, csecsemőt. Nagyon hálás vagyok, hogy ott lehettem mindkét lányunk születésénél. Ugyan hangjuk már akkor is volt, sírni tudtak, de minden más lehetetlennek tűnt. Akkor sem járni, sem énekelni, sem beszélni nem tudtak. Aztán eltelt 4-7 év. Most Hanga (7) imád rajzolni, festeni, angolul énekelni, bringázni, görkorizni, időnként még futni is. Borka (4), amiben csak lehet utánozza a nővérét: énekel (főleg angolul), rajzol, fest, és kétkerekű bringával már egyedül is tud repeszteni.

Mi emberek folyamatosan csinálunk lehetetlennek hitt dolgokat. Mindenki.

Aztán hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy korábban már véghez vittünk lehetetlennek tűnő dolgokat. Többször is.

 Ha valamelyik ügyfelem elakad, mert épp azt gondolja, hogy a vágyálma nem több egy ábrándozásnál, és azt megvalósítani egyenesen lehetetlen, akkor megkérem, hogy gondolja át az eddigi életét, és jelezze, ha talál benne olyat, amit már megcsinált, de korábban azt lehetetlennek tartotta. Eddig még mindenki felsorolt, nem is egy, hanem több dolgot.

Amikor egy kissrác arról ábrándozik, hogy majd kijut az Olimpiára, legtöbben csak legyintenek. Aztán meg büszkén szurkolnak, hogy jól szerepeljen. Ki gondolta 2012-ben Londonban, hogy Hosszú Katinka pár év alatt képes lesz ilyen “hihetetlen” eredményeket elérni?! Vagy ki tartotta lehetségesnek, hogy egy ember megközelítse a maratoni távon a 2 órát, vagy bemenjen alá. Ez ugyan még nem jött össze, de alig több, mint 20 mp-re van a legjobb, nem versenyben futott idő. Eszméletlen!

Lehetetlen?

Persze, lehet érvelni, hogy “annak könnyű, aki csak ezzel foglalkozik, de munka és család mellett, ez nem megy”. És igen, aki csak sporttal foglalkozik, többet, de legalábbis másképp edz és pihen. Máshol van a fókusz. De hogy ez könnyű lenne… na, nem!

Ez az, amivel felemelheted,
de porba is sújthatod magad

Mit gondolsz, mi az az eszköz, ami segítségedre lehet, hogy most még lehetetlennek tartott vágyakból sziklaszilárd célokat, célokból pedig valóságot fabrikálj? Szerinted van erre valamiféle trükkös, vagy titkos módszer?

Az a helyzet, hogy VAN.

De inkább máshonnan közelítem meg ezt a témát. Mert az az igazság, hogy alapjáraton képes vagy nagyszerű dolgokat elérni, megvalósítani. Lehet, mégsem ezt tapasztalod. Ennek pedig az az oka, hogy piszok gyorsan meg tudjuk dumálni magunkat ennek ellenkezőjéről. Szó szerint lebeszéljük magunkat a sikerről. Igen, képesek vagyunk még erre is!

A KÉRDÉSEK azok, ami segítségedre lehetnek, de vissza is húzhatnak. Nagyon nem mindegy, milyen kérdéseket teszel fel. Figyeld csak meg, milyen különbség van az alábbi kérdések között:

✘ Kint hideg van van, itt bent jó meleg. Futnom kellene, de most másszak ki a kényelmes ágyból?

 Mit tehetek ma reggel annak érdekében, hogy kijussak a világbajnokságra?

✘ Minek nekem az a drága tréning?

 A családom és én megérdemlem, hogy kimaxoljam a KATÁ-mat. Hogy segíthet hozzá ez a képzés?

✘ Mikor lesz már végre péntek? (munka)

 Mikor alkothatok újra? (munka)

✘ Mi van, ha bénák lesznek az első FB/Insta videóim?

 Hogyan tudom kihozni magamból a maximumot?

A kijelentéseiddel, na meg a kérdésekkel irányítani tudod a figyelmed. Ez hatással van az állapotodra, ezen keresztül pedig befolyással lehetsz a teljesítményedre. Ne vedd hát félvállról!

6 egyszerű lépés,
amivel megvalósíthatod
a lehetetlen céljaidat

  1. Gondolj most valami olyanra, amit szeretnél elérni, ami most szó szerint lehetetlennek tűnik számodra.

  2. A lehetetlen cél NEM egy “boldog leszek akkor, ha…” típusú cél. Kérdezd meg magadtól: “Rendben leszek, ha elérem ezt vagy sem?” Ha kiderül, hogy az életed, a boldogságod vagy a kapcsolatod függ attól, hogy ezt a célt eléred, akkor ez nem lehetetlen cél. Lehet, hogy hasznos lenne, de ennek a gyakorlatnak nem ez a célja. 
    Menj inkább vissza az 1. lépésre, és keresd meg, mi az, amit igazán akarsz, de azt most (még) lehetetlennek tartod.

  3. Van egy vékony vonal az izgalom és a félelem között. A lehetetlen cél a vonal jó oldalán tart téged. Az a jó, ha elég izgatott vagy, hogy cselekedj, de nem annyira, hogy a padlóra kerülj tőle. A félelmed akkora legyen, hogy toljon előre, és érezd, valóban akarod ezt a célt, de ne legyen olyan nagy, hogy pánikba ess!

  4. Kérdezd meg magadtól: “mi a célom ára?” Ezután illessz még néhány szót a lehetetlen célodhoz, hogy a figyelmed elmerüljön benne, és ezzel foglalkozzon. Pl. lehet az a célod, hogy 3 órán belül fusd a maratont, és ezt kiegészítheted azzal, hogy “örömmel”, vagy “miközben több időt töltök a családommal”, valahogy így “Célom, hogy 3 órán belül és örömmel futom a maratont, miközben a családommal is több időt töltök.” De ha te is egy Ferrarira vágysz, akkor mondhatod ezt: “Célom, hogy négy héten belül örömmel vezessem a saját Ferrari 458 Italia-mat.”

  5. Ezután mindennap (lehetőleg már minden reggel) tedd fel a kérdést a céloddal kapcsolatban: mivé, kivé kell válnom, hogy ez megtörténhessen/megvalósulhasson?

  6. Végül keress valakit, aki rajta tart ezen a célon — valakit, aki hisz benned. Lehet ez egy barát, mentor, coach, kolléga, vagy bárki, aki segítségedre lesz ebben.

👉 Kezdd el még ma! Ha pedig eltelt pár nap, és úgy érzed, falakba ütközöl, vagy elakadtál, de szeretnéd te is megvalósítani a lehetetlen célodat, keress meg: Klopfer Csaba